söndag 23 mars 2014

Mat i fastetid: kålrotsbiffar med lingon


Ingredienser:
1 kålrot, ca 10 cm i diameter, grovriven
1 ägg
1-2 dl mjölk eller yoghurt
1-2 dl vetemjöl
några matskedar fullkornsmjöl
ca 50 g chèvre
1 salladslök, skivad
salt, nymalen peppar
persilja (kan uteslutas)

Vispa ägget med en gaffel. Häll därefter i mjölk/yoghurt och ost och rör om.

Blanda i mjölet och därefter den rivna kålroten och salladslöken. Degen ska vara så fast att det går att forma biffar som inte flyter ut (det ska alltså inte vara en pannkakssmet). Vid behov, blanda i mera mjöl.

Salta och peppra och blanda i hackad bladpersilja. Om man vill att rätten ska få en medeltida touch kan man blanda i lite russin.



Värm stekpannan (gärna en av gjutjärn) och lägg i en klick smör.

Lägg i en sked smet, lagom stor för att forma en 1-2cm tjock biff. Platta ut smeten lite i pannan.


Vänd biffen när den har blivit gyllenbrun på undersidan. Pressa ned den litegrann med stekspaden efter vändningen, så att den blir ordentligt varm och kålroten genomstekt. Man kan se små härliga klickar getost flyta ut när man gör det.


Avnjut biffarna med frysta lingon/lingonsylt, eller med ugnsstekta grönsaker (förslagsvis blomkål, sötpotatis, lök och fänkål), eller för icke-vegetarianer, med stekt bacon och lingon.



Inga kommentarer: